Usenet en nieuwsgroepen

usenet nieuwsgroepen

Usenet en nieuwsgroepen

Wat is Usenet en wat zijn nieuwsgroepen, vraag je je misschien af. En wat kan je ermee? In dit artikel leggen wij je uit wat Usenet is, wat nieuwsgroepen zijn en waarom je toegang wilt hebben tot nieuwsgroepen.

Wat is Usenet?

Usenet is een zeer oud netwerk, dat vele tientallen jaren geleden werd gebruikt om informatie uit te wisselen. Er waren nog geen forums, er was amper email en het was lastig voor wetenschappers en ontwikkelaars van het internet om snel en makkelijk met elkaar informatie uit te wisselen.

Posten in nieuwsgroepen

Usenet is een netwerk dat is opgedeeld in nieuwsgroepen. Vroeger, toen mensen met elkaar wilden communiceren over een specifiek onderwerp, maakten ze een bericht aan. Dat bericht werd geüpload naar een specifieke nieuwsgroep die over dat onderwerp ging. Een Linux ontwikkelaar uploadde bijvoorbeeld een vraag naar een Linux nieuwsgroepen, waar andere Linux kenners de vraag konden lezen. Door een bericht te plaatsen in dezelfde nieuwsgroepen konden ze met elkaar overleggen.

In die tijd waren er nog niet zoveel nieuwsgroepen en het was alleen mogelijk om tekstbestanden te uploaden naar Usenet nieuwsgroepen. Maar, de afgelopen decennia is daar verandering in gekomen.

Gewone mensen ontdekten Usenet

In de VS hadden veel mensen rond 1996 al toegang tot het internet. In Nederland duurde het wat langer tot mensen massaal een internetverbinding namen. Ergens rond het jaar 2000 werd het in Nederland heel normaal om thuis een internetverbinding te hebben.

Er waren forums, er waren simpele voorlopers van social media, mensen gebruikten email en programma’s zoals MSN messenger. Het was dus helemaal niet nodig om berichten te uploaden naar nieuwsgroepen.

Op een gegeven moment, al voor het jaar 2000 ontdekte men dat het ook mogelijk was om binaire bestanden te uploaden naar nieuwsgroepen. Denk hierbij aan een mp3 bestand, een klein programma of een ebook. Men ontdekte op een steeds grotere schaal, dat die bestanden konden worden gedownload. En, zo begonnen mensen voor het eerst muziek en ebooks te downloaden.

Internetverbindingen werden sneller. Films konden in een kleiner formaat worden opgeslagen, in het AVI formaat bijvoorbeeld. Dus, begonnen mensen complete films te uploaden en te downloaden. En naar mate de snelheid van internetverbindingen toenamen, begonnen mensen complete Dvd’s te downloaden. Vandaag de dag is het niet vreemd dat iemand even een game download van 80 GB of meer.

Het is nog steeds mogelijk om tekstbestanden te uploaden en te downloaden naar een Usenet nieuwsgroep. Veel mensen doen dat echter niet meer. Nieuwsgroepen worden met name gebruikt om multimedia uit te downloaden.

Van gratis nieuwsserver naar payserver

Toen internetproviders net een beetje voet aan de grond kregen in Nederland, boden zij hun klanten een gratis nieuwsserver aan. Maar Usenet groeide. En internetproviders moesten steeds meer schijfruimte hebben om aan te bieden wat nieuwsgroepen bevatte. Internetsnelheden gingen omhoog. Dus, waren er vele klanten die de gratis nieuwsserver gebruikten om dag en nacht grote bestanden te downloaden. Uiteindelijk, ergens rond 2015 zijn alle internetproviders gestopt met het aanbieden van een goede nieuwsserver. De laatste die het aanboden, boden een gratis nieuwsserver aan waar je maar tot 30 dagen terug kon downloaden. En, dat is knap waardeloos als je een bestand wou downloaden dat 40 dagen geleden was geüpload.

Usenet providers sprongen in het gat

Usenet providers zagen het daglicht. Gespecialiseerde bedrijven begonnen betaalde nieuwsservers aan te bieden. Een van de oudste Usenet providers in Nederland is Eweka. Voor minder dan 10 euro per maand kon je met een Eweka payserver dag en nacht downloaden wat je maar wilde. En de retentie, het aantal dagen dat een te downloaden bestand kon zijn, was voor die tijd goed.

Het was mogelijk om bestanden te downloaden van 300 dagen. Maar al snel groeide de retentie, Usenet providers probeerden hun concurrenten middels een hoge retentie voor te zijn. Tegenwoordig heeft een goede payserver een retentie van minimaal 1500 dagen. Maar, er zijn providers, waaronder Eweka, die een retentie van 4000 dagen aanbieden. Dat houdt dus in dat je bestanden kan downloaden die 12 jaar geleden zijn geüpload.
eweka nieuwsgroepen downloaden

Hoe kan je downloaden uit Usenet nieuwsgroepen?

Er zijn vandaag de dag meer dan 200.000 nieuwsgroepen. Ieder hebben ze een eigen onderwerp. Er zijn nieuwsgroepen voor Duitse misdaad series, nieuwsgroepen voor voetbal, voor Playstation spellen, voor een ieder onderwerp dat je maar kan bedenken. En, een goede Usenet provider biedt toegang tot de beste en belangrijkste nieuwsgroepen. Een beetje provider dekt minimaal 150.000 nieuwsgroepen. Maar hoe kan je nou downloaden uit die nieuwsgroepen? Daar heb je slechts 2 dingen voor nodig als je het simpel wilt houden.

Je hebt een betaalde nieuwsserver nodig, een payserver. Zonder payserver kan je niets downloaden uit nieuwsgroepen. Als je een goede payserver zoekt, is Eweka echt een aanrader. Maar er zijn ook vele andere providers die een goedkope payserver aanbieden waar je uitstekend mee kan downloaden. UsenetBucket en XSnews zijn bijvoorbeeld zeer de moeite waard. Ze bieden evenals Eweka een snelle payserver aan, met een goede retentie, voor minder dan 5 tot 10 euro per maand. Maar naast een payserver heb je nog iets anders nodig om toegang te krijgen tot nieuwsgroepen.

Downloaden met Spotnet

spotnet met ewekaVoor beginnende downloaders en mensen die het gewoon lekker simpel willen houden, is Spotnet het programma om mee te downloaden uit nieuwsgroepen. Met het programma Spotnet kan je zoeken en downloaden. Je hebt dus niets anders nodig dan een goede nieuwsserver en het gratis programma Spotnet. Als je Spotnet voor het eerst gebruikt moet je de inloggegevens van je payserver invoeren. Deze krijg je meestal van je Usenet provider via email, al zijn er ook providers die de logins in een klantenpaneel opslaan.

Met de logins kan je Spotnet opstarten. Dat duurt de eerste keer nogal even. Er moeten erg veel dingen worden opgehaald die de laatste jaren zijn gepost, geüpload naar nieuwsgroepen. Heb je een payserver van Eweka? Dan krijg je een lijst met downloads te zien die echt ontzettend lang is. Gebruik je een goedkope payserver, zoals UsenetBucket? Dan is de lijst wat beperkter maar zeker niet onbruikbaar. Als Spotnet na enkele uren klaar is voor gebruik, hoef je alleen maar te zoeken en op ‘download’ te klikken als je een leuk bestand ziet.

Is het strafbaar om te downloaden

Sinds 2014 is er een downloadverbod van kracht in Nederland. Eigenlijk mag je niets downloaden waar auteursrechten op rusten. Het is dus niet toegestaan om die laatste film van je favoriete acteur te downloaden. Maar, het downloadverbod wordt niet gehandhaafd. Momenteel is er in Nederland nog niemand bekeurd voor het downloaden van iets waar copyright op rust. Wel worden mensen die massaal films en muziek uploaden aangepakt.

Stichting Brein houdt zich daarmee bezig maar justitie jaagt zelf niet actief op uploaders en al helemaal niet op downloaders. Dat heeft te maken met het feit dat het downloadverbod onder het civiel recht valt. Het is daarnaast bijna onmogelijk om downloaders aan te pakken. Mensen die een payserver van een goede Usenet provider gebruiken, downloaden via SSL. En dat betekend dat een verbinding versleuteld is. Zelfs een internetprovider kan niet zien wat een klant download uit nieuwsgroepen, zolang er gebruik gemaakt wordt van SSL. Tegenwoordig bieden vrijwel alle Usenet providers SSL aan. Ook vanuit Spotnet en andere downloadprogramma’s is het doodsimpel om downloaden via SSL aan te zetten.

Share this post